Het aandeel van particuliere investeerders in de woningmarkt is substantieel, met ongeveer 679.015 woningen in Nederland die in handen zijn van particuliere beleggers. In steden zoals Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht is dit aandeel naar verluidt nog hoger.
De informatie geeft aan dat investeerders actiever waren in het kopen van woningen in vergelijking met starters, mogelijk vanwege de belastingwijzigingen. Koopstarters onder de 34 jaar zouden volgens de tekst hebben gewacht tot na 1 januari 2021 om te profiteren van de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aankoop van hun eerste woning.
Als u specifieke vragen heeft of aanvullende informatie wenst over de vastgoedmarkt in Rotterdam, kunt u contact opnemen met Room Rotterdam Real Estate of andere lokale vastgoedexperts.
Het aangepaste beleid rond overdrachtsbelasting, ontworpen om reguliere huizenkopers een betere kans te geven ten opzichte van investeerders, heeft tot gevolg gehad dat particuliere beleggers soms genoodzaakt zijn om hoger te bieden vanwege de huidige marktomstandigheden. Een investeerder in Den Haag geeft aan dat zij vooraf berekenen wat het rendement zal zijn en alleen hoog bieden als het nog rendabel is.
Wederzijdse concurrentie
Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat particuliere beleggers en koopstarters elkaar niet noodzakelijkerwijs in de weg staan. Ze richten zich vaak op verschillende woningsegmenten, vooral in studentensteden zoals Rotterdam. Particuliere investeerders in deze steden hebben de neiging om kleine appartementen te kopen, wat een groeiende trend is. Het aantal particuliere transacties en het aandeel daarvan in totale woningtransacties zijn toegenomen.
Het fenomeen leidt tot een hogere gemiddelde woningprijs in bepaalde wijken, vooral omdat particuliere investeerders vaker woningen van eigenaar-bewoners kopen. De marktwerking en de groeiende populariteit van beleggingen door particulieren in studentensteden spelen hierin een rol.
Populaire buurten
Particuliere investeerders zijn vaak actiever in specifieke wijken, en in Rotterdam ligt de focus op wijken zoals Charlois, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk en Noord. Het aandeel particuliere investeerders in deze Rotterdamse wijken varieert tussen ruim 30% en bijna 50%. Het advies van Room Rotterdam Real Estate om vooral aan te kopen op Zuid en rondom Delfshaven lijkt ingegeven door de potentie in deze gebieden.
Maatregelen die politieke partijen hebben genomen om de huidige huizencrisis aan te pakken.
Een van die maatregelen is de zelfbewoningsplicht van vijf jaar, waarbij gemeenten de mogelijkheid krijgen om bepaalde wijken aan te wijzen waar de nieuwe koper van een woning minimaal vijf jaar zelf moet wonen voordat het pand verhuurd kan worden.
Als u vragen hebt over deze maatregelen, specifieke informatie zoekt of als er iets is waarover u meer wilt weten, laat het ons dan gerust weten!